ARGENTONA
La vila d’Argentona està situada a la part mitjana de la comarca del Maresme, a 33 km. al NE de Barcelona i a 4 km de la ciutat de Mataró. El seu terme municipal és gran, ja que té una superfície de 25,22 km2, i va des del vessant de la Serralada Litoral fins pràcticament al mar, ocupant tot el tram mitjà de la riera d’Argentona. Al nord limita amb Dosrius i la Roca del Vallès, a llevant amb Mataró, a ponent amb Òrrius i al migdia amb Cabrera de Mar. Destaquen dins el terme els nombrosos torrents i rieres que aflueixen a la riera d’Argentona, com la riera de Riudemeia, la riera de Clarà, el torrent de Cires i el torrent de Tossa, entre d’altres.
Els nombrosos boscos que cobreixen les muntanyes del terme són bàsicament de pins i alzines, els quals han ocupat progressivament moltes de les terres que fins ben entrat el segle XX havien ocupat vinyes i altres terres de conreu. L’agricultura ha disminuït força en els darrers anys i la que resta és molt intensiva: hortalisses i floricultura són els principals conreus actuals.
El casc urbà es troba al marge dret de la riera d’Argentona, a 88 m d’altitud, estructurat a partir de l’església parroquial de Sant Julià i el carrer Gran, l’eix comercial de la vila. A partir de la segona meitat del segle XIX i al llarg del segle XX el casc urbà ha crescut sobretot cap a ponent amb diferents plans d’eixampla. Cal esmentar, a més, diversos nuclis urbans i urbanitzacions dispersos pel terme, com són el barri del Cros (al costat de la zona industrial del mateix nom, al Sud del municipi), Madà i les urbanitzacions de Can Raimí, les Ginesteres i Can Cabot, al vessant NO del terme.
La vila es troba molt ben comunicada Vilassar de Mar, Dosrius i Òrrius. Argentona està comunicada per una línia regular d’autobusos des de Mataró, que connecten amb el tren de la costa en direcció Calella i Barcelona.
La població actual d’Argentona és de 10.362 habitants (segons dades de principis del 2003), però s’incrementa notablement durant per autopistes i carreteres. Passa pel sud del terme l’autopista C-32 (antiga A-19), de Barcelona a Palafolls, que travessa el Maresme de forma longitudinal, i l’autovia C-60 (antiga B-40), que va de Mataró a Granollers. Altres vies de comunicació són les carreteres que enllacen Argentona amb Mataró, els caps de setmana i l’estiu pel turisme de segona residència que es rep. Argentona ha vist augmentar notablement la seva població a partir de la segona meitat del segle XX, amb un ascens notable a partir de 1950 per l’onada immigratòria del sud de la Península i, en els darrers anys, per la fixació de la seva residència de moltes famílies de Barcelona i la seva àrea metropolitana.
El mitjà de vida tradicional de la vila havia estat, fins a mitjans segle XX, l’agricultura, sector que avui té solament una presència testimonial, en haver-se urbanitzat la majoria de terres de conreu, que eren molt fèrtils. La indústria, comerç i serveis són la base de l’economia local, sense oblidar la construcció, sector cada cop més en alça per la gran demanda d´habitatge que té el municipi. En la indústria destaquen les petites empreses dedicades al tèxtil i tres grans empreses: Velcro, BDF i Grumbe. D’entre els serveis, destaca el petit comerç d’aliments i altres serveis d’àmbit local que abasteixen també municipis de l’entorn, sobre tot Òrrius i Dosrius.
Argentona disposa d´un ric patrimoni arquitectònic, que reflecteix els diferents estils artístics conreats al llarg de la Història, des de restes ibèriques i romanes fins a construccions del segle actual.
Els elements més destacables són:
Època romana: Via romana i pont de Parpers.
Romànic: Ermita de Sant Jaume de Treià (segle XI), Santuari de la Mare de Déu (segle XII), Sant Pere de Clarà (segle XIII).
Gòtic: Església parroquial de Sant Julià (segle XVI), Casa Gòtica (segle XVI), Nova seu de l’Arxiu Històric Municipal
Masies més destacades:Can Calopa, Can Cabanyes, Can Comalada, Can Ballot.
Modernisme: Capella del Santíssim (Autor: Josep Puig i Cadafalch), Casa Puig i Cadafalch (Autor: Josep Puig i Cadafalch), Casa Garí (Autor: Josep Puig i Cadafalch), passeig Baró de Viver: conjunt de cases modernistes.
(Extret de la pàgina web de l’Ajuntament d’Argentona).

Cap amunt.
Última actualització: 23/12/12