Inici.

HISTÒRIA.

Voler saber quan van començar els Tres Tombs a la vila d’Argentona, és una cosa molt difícil ja que és perd en les profunditats del temps, només queda com a penyora, testimoni pretèrit, una bonica bandera que va estrenar-se en la passada dels Tres Tombs de l'any 1880.

Però evidentment de la devoció a Sant Antoni Abat en tenim la referència dels nostres historiadors que ens parlen de l'existència, dintre del temple parroquial i als voltants de l'any 1.000, d'un altar dedicat al Sant. Ell va ser durant segles l'advocat de la nostra pagesia i òbviament dels animals que completaven aquesta pagesia, fóssin de corral, de companyia o els dòcils ajudants del seu treball de cada dia, a ell, al Sant, i en la seva diada l'hi portaven perquè els hi beneís, i així de mica en mica varen sorgir el Tres Tombs.

D'organitzar la celebració devia cuidar-se’n la Confraria que tenia cura de l'altar a la parròquia a qui donaria suport tots aquells que tenien al seu càrrec animals,i així varen perpetuar la festa any rera any.

La guerra Civil va rompre durant 3 anys la vella tradició però just acabada va fer-se càrrec de la festa la llavors anomenada "Hermandad Sindical de Labradores y Ganaderos" que monopolitzava tots els afers de la població, quan aquesta va cansar-se d'organitzar-la, va sorgir esplendorosa la veu popular i una colla d'homes va fer-se càrrec dels Tres Tombs, revitalitzant-los i portant-los al punt culminant del que la vila d'Argentona es sent orgullosa. Així podem dir que a Argentona la festa no ha deixat mai de fer-se, i que ha agafat un renom i un prestigi que fa que siguin uns Tres Tombs capdavanters, esperats i admirats en tota una àmplia comarca.

Sabem que els temps van canviant, els matisos deuen ser altres, els costums diferents, pot ser ja no hi ha res igual, però aquesta nostra tradició és una de les nostres arrels i qui perd les seves arrels perd la identitat.

Cap amunt.
Cartell 2020